Bij deze willen ,wij als bedrijf, onze bijdrage leveren aan de atf discussie op dit forumdraadje:
Volvo specificeert de JWS3309 norm voor de bakolie omdat speciale additieven inderdaad vereist zijn vanwege de zgn. "limited slip" lock-up van de hoogste versnellingen. De limited slip is een uitvinding eind jaren negentig van de fabrikant van de meeste Volvo automaten: AisinWarner. Dit houdt in dat de lock-up in de hoogste versnellingen niet helemaal een vaste overbrenging is, maar een beperkte slip toestaat. Dit wordt gedaan zodat aandrijftrillingen die aanwezig zijn als de koppelomvormer wordt overbrugd, toch worden uitgedempt, doordat er dan niet helemaal een vaste verbinding is tussen de motor en de aangedreven wielen. In de tijd daarvoor merkte je altijd duidelijk wanneer de koppelomvormer bij ongeveer 90km per uur werd overbrugd met lichte trillingen en bijgeluid.
Deze limited slip wordt door de computer van de automaat (tcm) geregeld en tussen de 0 en 5% gehouden, niet veel meer natuurlijk anders kan de koppelomvormer net zo goed zijn werk doen en de lockup worden uitgeschakeld. Nu komt het geheim van de JWS3309 spec additieven: zij bepalen de wrijvingscoefficient van de slip tussen de twee koppelingsplaten van de koppelomvormer van de lock-up. De additives zorgen ervoor dat de wrijving tussen de koppelingsplaten niet te stroef wordt op het moment dat ze helemaal of bijna helemaal op elkaar ingrijpen, zodat de regeling van de druk op de lock-upkoppeling goed doseerbaar is voor de computer, en er dus weinig op en neer geregeld hoeft te worden, en dus minimale slijtage op deze koppelingsplaten is,
en ook geen trillingen agv van instabiliteit van dit regelsysteem van tcm,olie en koppeling ontstaan (shudder).
De JWS3309spec alleen is niet voldoende uiteraard voor het goed functioneren van de lock-up, als de bakolie verouderd en vervuild raakt met sludge of slijtage deeltjes wordt de wrijvingscoefficient van het contact tussen de koppelingsplaten ook beinvloed, dus tijdig verversen, , of bakspoelen, vooral bij de standaard minerale, olie die snel verouderd, blijft ook belangrijk. Met het bakspoelen wordt veruit de meeste olie vervangen dus is dit beter dan alleen verversen, waarbij slechts minder dan de helft van de atf uiteindelijk uit de bak komt bij de Aisin Warner automaatbakken die in de meeste Volvo's worden gebruikt. .
Ook het kleppenhuis van de bak spint garen bij nieuwe bakolie, vuildeeltjes die slijtage veroorzaken verdwijnen, en nog belangrijker: de juiste wrijvingscoefficient van de slip op de lock-up maakt de regeling rustiger en spaart zo de zuigerslijtage in het kleppenhuis, zodat het kleppenhuis, dat inclusief montage gauw een kleine duizend euro kost ook een jaar of wat langer meegaat op de automaatbak. De verdere voordelen voor de levensduur van de bak spreken voor zich bij schone, niet geoxideerde olie.
Bakspoelen is geen wetenschap, net als anesthesie (het verdoven van iemand voor een operatie) is het gebaseerd op ervaring en eerst trial en error. Zeer veel van deze trial en error is in de USA al in de afgelopen jaren achter de rug, de spoelmethoden zijn daar al aardig uitgekristalliseerd, en nu dragen wij allemaal ons steentje bij ook op dit forum. Soms gaat een sterk vervuilde bak pas beter schakelen na 2 maal spoelen, en is de atf die de tweede keer wordt gebruikt niet doorslaggevend, maar het feit dat er 2x gespoeld wordt wel.
Ook zijn de effecten van het spoelen vaak pas na een paar honderd kilometer positief (of soms ook negatief) omdat de automaat weer moet inleren (adaptie van de tcm).
Wat betreft de toevoegingen bij het spoelen is ons de volgende mening toegedaan:
Een bak is niet gemaakt om op cleaner te draaien, hioewel de meeste cleaner er weer wordt uitgespoeld, geldt voor ons hoe minder cleaner hoe beter, ook omdat inderdaad alle neveneffecten, zoals die van de cleaner op de afdichtingen, niet volledig bekend kunnen zijn, vanwege alle reacties met materialen die in de bak rondzwemmen. Ook zullen de kleine restjes cleaner die overblijven een eigen leven gaan leiden qua chemische reakties als de auto weer gaat rijden na de spoelbeurt. Aan de andere kant zijn een aantal cleaners, zoals BG, aardig uitontwikkeld en miljoenen keren toegepast in de USA, en aldaar wordt het leveren van slecht produkt meestal zwaar financieel afgestraft. Wel is het zo dat als er veel sludge in de bak zit met meer cleaner er meer sludge wordt verwijderd. 2x spoelen kan dus ook zin hebben.
In het algemeen is er dus wel veel ervaring opgedaan door BG met spoelen met een heel blikje cleaner tegelijk en dit gaat dus meestal blijkbaar goed, als er inderdaad verder geen mechanische mankementen zijn. VarioClean spoelt ook regelmatig zonder cleaner op verzoek van de klant, de schoonmaak effecten zijn dan minder en de (in onze ogen dus zeer kleine) risico's van onvoorziene neveneffecten van de cleaner zijn dan ook wel kleiner.
Meerdere malen spoelen en verschillende spoelmethoden op 1 auto uitproberen is natuurlijk duur en verlengt sowieso de levensduur van het kleppenhuis van de auto maar beperkt, vaak adviseren wij een nieuw kleppenhuis, omdat blijkt dat deze hydraulische besturingssystemen na enkele honderden uren van gebruik al beginnen te slijten. Dit gebeurt deels onafhankelijk van de atf kwaliteit, maar puur door het onvermeidelijke metaal op metaal contact van de zuigertjes in de cilinders van het kleppenhuis, die met hoge frequentie de drukken in de bak continu staan te regelen.
Vervangen van het kleppenhuis heeft als extra voordeel dat de bakslijtage dan vanaf dat moment ook echt wordt geminimaliseerd. Omdat het nieuwe kleppenhuis meestal weer zorgt voor een perfekte druk en perfekte schakelmomenten en schakelovergangen in de bak en de lock-up dan ook weer met minimale aarzeling tot stand komt zodat de frictieplaten van de lock-up ook worden gespaard. De perfekte schakelovergangen zorgen dan voor hun beurt weer op minder slijtage materiaal in de atf, en lagere temperatuur van de atf zodat de negatieve viscieuze cirkel van slechter schakelen en vuiler wordende atf en sneller slijtend kleppenhuis doorbroken wordt.
met vriendelijke groet. De verbeterde bakdruk door het nieuwe kleppenhuis zorgt ook weer voor een betere circulatie van de atf en houdt zo zichzelf ook weer koeler en verouderd daardoor weer minder en gaat zo weer langer mee.
Verschillende atf worden gebruikt door diverse dealers, specialisten en bakkenspoelers zoals:
Volvo ATF, een minerale atf met JWS3309 spec, is uiteraard goedgekeurd.
Fuchs Petrolub AG uit Mannheim geeft aan de JWS3309 te halen met Titan ATF4400 ,een minerale atf. VarioClean gebruikt ook deze atf.
http://www.fuchslubricants.com…oduct_39_6
Exxon-Mobil geeft aan de JWS3309 te halen met minerale olie. Boze tongen beweren dat de Volvo atf zelf gelijk is aan dit produkt. VarioClean gelooft in elk geval ExxonMobil over de geschiktheid van deze minerale atf.
http://www.mobil.com/USA-Engli…_3309.aspx
Motul Multi ATF Synthetic geeft aan de JWS3309 te benaderen.
http://www.motul.com/system/pr…Multi_ATF_(GB).pdf?1335542544
BG heeft geclaimed de JWS3309 te benaderen met synthetische atf.
Net als met Mobil 1atf syntheet zijn de JWS3309 claims niet meer actueel.
http://www.pa5ca.com/v70/automaat_spoelen/BG%209541.pdf
De laatste drie: Mobil 1synthetic atf, Motul en BG zijn synthetische atf's en blijven dus lang stabiel en hebben een goede temperatuursbestendigheid. Een voordeel voor diegenen die met hoge temperaturen te maken hebben, en niet vaak verversen. Wellicht zijn deze syntheten wat gladder op de koppelingsplaten van koppelomvormer en bak zodat de schakelmomenten wat soepeler zijn maar wel wat meer slijtage veroorzaken als de wat stroevere schakelingen met minerale atfs die zeker na verloop van tijd veel gladheid veliezen, zeker nadat de additives (met name de friction modifyers) zijn uitgewerkt.
De ene berijder zal de nadruk op comfort leggen en zo soepel mogelijk willen schakelen met dus wat meer slippende frictieplaten van de versnellingen. De andere wil zo zuinig mogelijk rijden en wil de schakelmomenten wel voelen en zal voor een wat stroevere olie kiezen.
Bij automaten met meer slijtage is de keuze beperkter en is stabliteit van de limited slipregeling en voldoende druk in de bak het belangrijkste.
Wat betreft de limited slip frictieplaten van de koppelomvormer heeft VarioClean goede resultaten met bv de BG atf. Er zijn wel problemen voor en na spoelingen geweest met reeds vervangen koppelomvormers die gereviseerd waren met verkeerd frictiemateriaal waardoor er problemen met de lock-up ontstonden bij hogere snelheden.
Samengevat spelen er zo veel factoren een rol dat het niet makkelijk is om een synthetische atf te veroordelen voor de AisinWarner. Om nog maar een laatste voorbeeld te geven: de frictieplaten slijten de eerste 10000km het hardste in en de plastic brokstukjes vermengen zich dan met de atf en maken de atf stroever. Als de spec van de atf erg gevoelig lag zou na 10000km sowieso de bak altijd al moeten gespoeld worden en dit geeft Volvo niet aan.
De technische te verkiezen rangorde van de atfs verschilt per auto, en additives zijn ook nog een complicatie, daarom overleggen wij met de klant als hij/zij met de Volvo langskomt en wij de auto hebben gereden en de historie weten. Natuurlijk leren ook wij nog steeds bij en hebben de ervaringen anderen nodig om ons model van de werkelijkheid te vervolmaken. Wel is het zo dat de hardware problemen met sensoren, kleppenhuizen, solenoids, koppelingen en frictieplaten in de bak , drukverlies in de bak, ontluchting, koeling, koppelomvormers enz. een groter probleem lijken bij het schakelen dan de keuze tussen bijvoorbeeld de zes genoemde atfs, wellicht dat anderen op dit forum met kennis of ervaring met atfs de atf discussie mede aan de gang kunnen houden met hun bijdragen.
met vriendelijke groeten,
www.varioclean.nl