Quote door Vogel
In Nederland zijn een aantal vakbonden nog altijd erg machtig (met name onderwijs en zorg) Helaas is het effect averechts: als je maar lang genoeg roept dat je leden uitgebuit worden, dan stijgt de werkdruk uiteindelijk vanzelf vanwege een tekort aan personeel.
Ondertussen zijn de lonen en arbeidsvoorwaarden zo kostbaar en rigide geworden dat geen werkgever ooit nog eigen personeel wil aannemen. Medewerkers onder de 35 worden alleen nog ingehuurd via payrollers/uitzendbureaus en prestatiecontracten, constructies waarbij juist ruimte ontstaat voor uitbuiting.
In Belgie ligt de zaak iets anders omdat de macht van de sociale partners nog sterker is dan in Nederland waardoor ook ingehuurde krachten beschermd zijn. Uitbesteding naar het buitenland is daardoor jullie valkuil.
Ik ben (zoals je wellicht al opgemerkt had) inmiddels een beetje allergisch geworden voor het gedachtegoed waarbij men blijft vasthouden aan dogma's uit de (19)30-er jaren van directeur-eigenaars die rijk worden over de ruggen van hun werknemers. Het afschuiven van de schuld naar niet-bestaande industriemagnaten is precies het tot dit soort wantoestanden leidt.
De praktijk is: de aandeelhouder dat ben jij. De staat dat ben jij. En de meest belangrijke: de consument die deze producten koopt dat ben jij. Die directeur / regering doet namelijk precies wat de consument/kiezer vraagt.
in ander woorden, het koop gedrag van de consument kan dit sturen, maar meestal vind men het te moeilijk ( te lui ) om even wat uit te zoek ( sorry ik ben daar ook schuldig aan )
Is het zelfde dat we China de schuld geven van al de vervuiling in China, terwijl wij de producten die daar gemaakt worden gewoon kopen. Maar ja, de consument denkt met hun portemonnee, en dat blijkt wel te mogen, maar als een groot bedrijf dat doet is het niet goed.