Het word weer weer voor lekkere stoofgerechten en stoofvlees (riblapjes + sukade). Omdat het nogal een een keer fout gaat met vooral sukade die gewoon niet te vreten is en taai, hierbij een simpel receptje wat altijd lukt en wat altijd heerlijk mals en zacht vlees geeft (en je dus geen schoenzool zit te kauwen):
*haal mooi sukadevlees bij een goede slager en absoluut niet uit een supermarkt, laat deze snijden in plakken van circa 1.5cm dikte.
*gebruik een goede braadpan, bij voorkeur een gietijzeren.
*laat het vlees goed op kamertemperatuur komen voordat je het gaat braden.
*vlees droogdeppen met keukenpapier en goed aan beide zijde insmeren met witte peper, niet te voorzichtig ermee zijn. Geen zout !!
Pak een heel pakje roomboter (ongezouten) en doe dit in de braadpan, laat de boter goed heet worden maar laat hem niet verbranden. Bak het vlees even aan beide zijde goed aan, temper daarna meteen het vuur en laat het laag staan. Voeg laurierblaadjes en kruidnagels toe, ook hiermee niet te voorzichtig zijn. Een scheut(je) sambal en ketjap manis kan er ook prima bij en is erg lekker. Wil je het vlees wat zoeter hebben, voeg dan wat kort gesneden plakjes peperkoek / ontbijtkoek toe. Wat jeneverbesjes kunnen er ook prima bij en geeft een lekkere twist aan het vlees.
Pak een halve ltr pils of bruin bier (pils vind ik persoonlijk lekkerder erin) en verwarm dit in een aparte pan, voeg hieraan een rundvleesbouillonblokje toe, let op goed verwarmen maar niet koken. Los het bouillonblokje geheel op door zachtjes met een spaan in het verwarmde bier te roeren. Kiep de inhoud van deze pan bij het vlees en zorg er voor dat het vlees onder staat. Het vuur onder de braadpan is nog steeds laag, het moet net niet koken, deksel op de pan en nu komt het mooiste;
Wachten, vooral wachten (!), geniet alvast van de lucht die door je keuken heen gaat (afzuigkap uiteraard uit), laat dit geheel zo'n 5 a 6 uur sudderen, kijk af en toe in de pan en beweeg het vlees maar zorg er voor dat het zoveel mogelijk onder staat. Na deze wachttijd heb je en heerlijk stukje mals vlees wat al uit elkaar valt als je er naar kijkt. Mes heb je in principe niet nodig
Smakelijk en geniet er van !