Quote door Martijn
Folke3, onze :cook: ,zou jij het recept online willen zetten van het recept dat je gemaakt het op de meeting? Het was echt heerlijk !
Creoolse Jambalaya met chorizo, spek, kip en garnalen
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
250 g langkorrelrijst
1 eetlepel olijfolie
100 g magere spekreepjes
250 g garnalen (gepeld)
200 g Spaanse Chorizo, of andere kruidige worst, zoals Andouille
300 g kipfilet
2 eetlepels roomboter
2 grote uien, fijngesneden
1 selderijstengel, onthaard en in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode paprika, in stukjes
1 groene paprika, in stukjes
150 g cherrytomaatjes of 2 grote tomaten, in helften of stukken gesneden
3 bosuitjes, in ringen gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 dl kippenbouillon
1 mespunt gedroogde, gemalen trassi (gefermenteerde garnalen)
1 mespunt suiker
1 theelepel paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree (20g)
Kruiden
2 laurierbladeren
1theelepel zout
1 theelepel witte peper
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel tijm
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels cayennepeper
Voorbereiding
Maak 6dl kippenbouillon van een tablet. Verwarm de oven voor op 200C. Meng de kruiden door elkaar. Snij de chorizo in plakken in `kwartjes`. Snij de uien fijn, de selderijringen, pel de knoflookteentjes, snij de paprika`s in stukjes en ook de tomaten.
Bereidingswijze
Doe olie in de pan en bak de chorizo met de spekreepjes op een matig vuur in 8 minuten bruin. Schep de chorizo en spek met een schuimspaan uit de pan op een bord. In het vet de uien aanzetten en met de paprikablokjes en selderijringen in 4 minuten bakken, onder toevoeging van de paprikapoeder. Dan de geperste knoflook toevoegen en even doorroeren. Daarna het mengsel met de schuimspaan uit de pan, op het bord met de chorizo en spek, scheppen.
In de resterende olie de in blokjes gesneden kipfilet braden tot het na 3 minuten mooi bruin is. Dan het kruidenmengsel er goed doorheen roeren. Vervolgens de chorizo, spek, uien en paprika in de pan terugscheppen bij de kip en even door elkaar roeren. Doe dan de tomatenblokjes en tomatenpuree plus suiker bij het mengsel en giet de bouillon erbij. Doe ook het klontje boter in de pan. Laat het geheel aan de kook komen. Als het kookt de rijst er door heen roeren en even twee minuten laten doorkoken.
Zet de over op 175C en plaats de ovenbestendige pan met deksel in de oven en laat deze in 25 minuten garen. Controleer halverwege of het gerecht niet te droog wordt. Doe er desnoods max. 100 ml water erbij, maar laat het niet te nat worden! Dus zoek naar balans.
Na 25 minuten, de garnalen, bosuitjes en peterselie toevoegen en licht doorroeren. Plaats de pan nog 5 minuten terug in de oven.
Neem de pan uit de oven en laat het geheel 3 minuten in de pan staan.